tipsar om resor

Visby och Stora Karlsö


skrivet den 08 jun av Saga, klockan:21:54


Foto: Karl-Johan Börjesson

Det tjatas ofta om Gotland. Har du aldrig varit på denna "stora, lilla ö" kanske den verkar överskattad. Men jag kan försäkra dig om att du inte kommer ångra en resa dit, särskilt inte om du tar dig bortom glasstånden och jippona.

Jag har besökt Gotland flera gånger. Jag har bott en hel sommar med familjen i hyrd lägenhet, jag har varit på militärläger (du vet, en sådan där introduktionsvecka från propagandaavdelningen) och jag har besökt medeltidsveckan i gamla Visby och bara varit vanlig Ture Turist på hotell. Jag har klättrat i mörka fuktiga grottor, dansat på en inomhusdiscostrand klockan fem på morgonen, kört jeep på en terrängbana så sanden yrde och sovit under bar himmel i en fårhage på Fårö. Jag är inte färdig med ön.

Jag blev påmind om Gotland och Stora Karlsö när jag läste Göteborgs-Postens artikel häromsistens. Att lämna in intressant ö (Gotland) för att skumpa iväg till en annan liten ö (Stora Karlsö) mest känd för att det häckar fåglar på svårtillgängliga platser kanske kan verka konstigt. Men detta är en magisk plats, som hämtat ur en film, och jag glömmer aldrig mitt besök där. Det är något särskilt med "öde" öar utan infrastruktur. På Stora Karlsö vandrar man genom dimbankar, genom orkidéängar, på klippor högt ovanför Östersjön. Det för tankarna till norra Skottland eller Falklandsöarna.

Sillgrisslorna är inte olika Argentinas pingviner och det är fascinerande att betrakta dessa udda varelser där de håller till i klippstupen. De är klumpiga på land men kan simma 60 meter ner i havet.

På Stora Karlsö finns en restaurang och ett vandrarhem som är ett ganska billigt boende. En avkopplande övernattning.


Currently rated 3.0 by 27 people

  • Currently 3/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Comments are closed