tipsar om resor

Tips på utflykter nära Göteborg City


skrivet den 18 aug av Saga, klockan:20:43

Låt er inte avskräckas av föregående inlägg, det går faktiskt att åka kollektivt. Och köper man Göteborgs turistkort, Göteborgspasset, ingår fria resor. Själva Göteborg är inte indelat i kollektivtrafikzoner, utan man kan åka till Vrångö långst söderut i Södra Skärgården till Angered i Norr för samma taxa. "2 kuponger" = billigt. Till många resmål fungerar förstås bilen.

1. Vandra och bada på Rörö. Denna karga ö ligger längst ut i västra Göteborg, i den Norra Skärgården och domineras av spännande natur: istidsklippor, stenblocksfält, strandängar och en vy mot horisonten i väster och Marstrand i norr. Man åker först till Lilla Varholmen, sen gratis bilfärja, sen till Hälsö via vägar och broar, sen en färja till. På Rörö finns förstås badplats och service. Man får en rejäl dos av det som gjort Västkusten och Bohusläns natur världsberömt, utan att behöva åka långt från Göteborg.

2. Kanota i Surtesjön. Längst norrut, där Göteborg slutar, ligger Surtesjön, angränsande sjöar och det gigantiska naturområdet Vättlefjäll. Här kan man hyra kanot och på en halv dag hinner man med en rolig runda på sjöarna, som har små passager mellan sig lämpade för kanoter. På vägen till Angered (där man byter till buss) åker man snabbspårväg och stannar vid Göteborgs enda "tunnelbanestation". Hammarkullens station är förberedd för tunnelbana, med långa perronger, rulltrappor och allt.

3. Hamnarna. Oljevägen, Nordatlanten, Stilla Havet. Alla är vägar i Göteborgs enorma hamnområde, Kör runt och titta på de gigantiska lyftkranarna, de två raffenaderiena, oändligt med oljecisterner, fartyg, pipelines, containerupplag, Sveriges mest trafikerade godsjärnväg m m. I skymningen, när raffenaderierna, kranarna, cisternerna o s v är upplysta ser det ut som i en science fiction-film. I Arendal finns en strandpark, Volvo Museum och i Rya en vacker lövskogsrest som är naturreservat insprängt mellan reningsverket, kraftverk och oljehamn (!).


Currently rated 3.0 by 5 people

  • Currently 3/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Comments are closed